IMG 6417 groot

De werkplek van Louiza

IMG 6406 groot
Louiza, je bent al sinds 2016 een gewaardeerd lid van het Keus-team. Kun je ons vertellen over je reis bij Keus Schoonmaak en hoe je rol en verantwoordelijkheden zijn geëvolueerd in de loop der jaren?

In 2016 ben ik een vriendin tegengekomen die toentertijd bij Keus werkte (bij Univé). Ik had aangegeven dat ik na zestien en een half jaar gestopt was bij het tuincentrum  in verband met de zorg die ik aan mijn zoon moest verlenen. Het werk in het tuincentrum was niet meer te combineren. De vriendin die ik ben tegengekomen heeft mij overgehaald om bij Keus te komen werken. In eerste instantie dacht ik ‘Huh,  schoonmaak? Zal dat wel wat voor mij zijn?’ Ik had zelf ook nooit van Keus gehoord, ik heb namelijk vanaf mijn zeventiende altijd in de verkoop gewerkt. Nadat zij mij drie keer heeft proberen over te halen, heb ik toch maar gesolliciteerd. Ik werd al gauw aangenomen, waarna ik met twaalf uurtjes werken begon. Ik bleef in mijn achterhoofd houden dat ik er maar kort zou gaan werken, een jaartje ofzo. Ik wilde heel graag weer terug in de branche waar ik altijd in heb gewerkt. Echter, niets bleek minder waar. In augustus dit jaar, 2024, werk ik toch weer acht jaar voor Keus. Ik heb mij in al die jaren erg op mijn gemak gevoeld. Dat komt doordat ik verschillende collega’s met verschillende culturen en achtergronden heb leren kennen. Er is veel diversiteit, waardoor iedereen elkaar accepteert zoals hij/zij is. Dat is het mooie aan Keus Schoonmaak. Wat ik in de jaren ontdekt heb, is dat je door de leuke collega’s/klanten die je leert kennen toch een andere kijk op de schoonmaakwereld krijgt. 


Je werkt in Apeldoorn, een stad met zijn eigen unieke karakter. Hoe beïnvloedt de omgeving van Apeldoorn je werk en interacties met klanten en collega's?

Apeldoorn en omgeving kende ik natuurlijk al, want ik woon hier al 45 jaar. De omgeving van Apeldoorn heeft mij alleen maar op een positieve manier beïnvloed. Ik kom op verschillende panden en woonhuizen, waardoor ik ten eerste op verschillende plekken van Apeldoorn kom. Plekken waar ik misschien nooit was gekomen als ik daar geen panden zou hebben. Dat heeft er, ten tweede, voor gezorgd dat ik bedrijven heb leren kennen waar ik nooit eerder van had gehoord. Dat heeft ook weer mijn kennis en connecties vergroot. Ook het personeel van de bedrijven heb ik leren kennen tijdens het werk. Daar heb ik inmiddels een hechte band mee gekregen en zij zien mij ook echt als hun eigen personeelslid. Dat geeft echt een gevoel van waardering. Sommigen nemen mij ook in vertrouwen, wat ik erg bijzonder vind.

IMG 6417 groot
Het is bijzonder dat zowel je zoon als je dochter ook bij Keus werken. Hoe is het om samen met je familie in hetzelfde bedrijf te werken en hoe beïnvloedt dit jullie onderlinge relatie en werkervaring?

Het is allemaal begonnen met mijn oudste dochter Sanae. Toen zij vijftien werd, begon zij bij Keus; dat was haar allereerste bijbaantje. Zij begon bij Keus als invalster bij Univé en kort daarna kreeg zij een eigen pand. Helaas kon zij het werk niet meer combineren met haar huidige studie, waardoor ze na vijf jaar moest stoppen.

Op dit moment werken mijn tweede dochter en mijn zoon (mijn derde kind) bij Keus. Mijn dochter Loubna werkt al vijf jaar bij Keus, sinds haar vijftiende. In 2023 is mijn zoon Yassine ook bij Keus in dienst gegaan als invaller. Zij vinden het allemaal best gezellig en fijn om zelfstandig te werk te gaan. Ook hebben zij geen moeite met het schoonmaanwerk en om samen te werken met hun moeder. Persoonlijk zou ik iedereen bij wie het kan aanraden om met je kind samen te werken. Het heeft mijn band met mijn kinderen heel erg versterkt, omdat je elkaars gedrag en kwaliteiten ook buitenshuis om, binnen een team van mensen die allemaal hetzelfde werk uitvoeren, meemaakt. Dat is dus een hele andere positie dan thuis. Sowieso vind ik dat elk jong persoon moet leren schoonmaken, omdat ze dan leren om zich zelfstandig te redden en het maakt ze sterk voor hun volgende beroep. Je ontwikkelt veel verschillende kwaliteiten die je nodig hebt in het dagelijks leven. Daarbij hebben mijn kinderen buiten het leren schoonmaken om ook veel van Apeldoorn geleerd, doordat zij op verschillende panden kwamen. Maar ik heb nog twee kinderen over die, als ze eenmaal de leeftijd hebben bereikt, ook in dienst moeten komen bij Keus, haha.


Hoe draag jij bij aan het creëren van een positieve en ondersteunende werkomgeving bij Keus, zowel voor jezelf als voor je collega's?

Ik draag bij aan het creëren van een positieve en ondersteunende omgeving door af en toe grapjes te maken, het aanbieden van een luisterend oor en collega’s te helpen als zij hulp nodig hebben met wat dan ook. Vooral als je in een groep werkt, is het belangrijk om naar elkaar te luisteren en steun te bieden waar nodig. Voor mijzelf doe ik dat door contact te maken met het personeel van de panden waar ik werk. Af en toe bijvoorbeeld een praatje maken met een medewerker van een pand draagt al bij aan positieve werkuren.

IMG 6413 groot
Hoe heeft werken bij Keus Schoonmaak bijgedragen aan je persoonlijke groei en ontwikkeling? Zijn er specifieke momenten of ervaringen die je als cruciaal beschouwt in je professionele reis?

Ik ben mij meer gaan beseffen dat schoonmaakwerk erg belangrijk is en niet zomaar kan ontbreken in de maatschappij. Hierbij heb ik verschillende momenten in mijn hoofd: momenten van allerlei collega’s die weleens neerbuigend werden aangekeken als zij aan het werk waren, of die van mensen in hun omgeving vaak te horen kregen dat schoonmaakwerk vies is en de vraag kregen waarom zij dat werk doen. Maar wat die mensen niet weten, is dat het schoonmaakpersoneel enorm hard werkt om die mensen tevreden te houden. Ervoor te zorgen dat zij iedere werkdag in een frisse omgeving kunnen gaan werken. Als er geen schoonmaakpersoneel zou zijn, hadden zij na een hele dag werken nog zelf al het schoonmaakwerk moeten doen. Ieder beroep is uniek op zijn eigen manier en ieder beroep draagt dát ene steentje bij aan de maatschappij wat een ander beroep niet doet. Ik ben dus enorm dankbaar geworden en ik zeg dan ook vaak tegen mijn collega’s: ‘Je mag jezelf echt een schouderklopje geven voor het feit dat je dit werk doet’


Gezien je rijke ervaring bij Keus, wat zou je adviseren aan nieuwe medewerkers die net beginnen bij Keus Schoonmaak? Is er iets specifieks dat je hen zou willen meegeven?

Ik zou eerst adviseren (indien mogelijk) om te beginnen bij een pand met meerdere collega’s om zo meer kennis en ervaring op te kunnen doen, elkaar te leren kennen en om te leren samenwerken. Ook is het belangrijk om contacten te blijven houden met collega’s en af en toe samen leuke dingen te ondernemen. En vergeet niet om je hart te luchten als je ergens mee zit. Communicatie is namelijk erg belangrijk voor een fijne werksfeer!