IMG 5440 groot

De werkplek van Mariëlle

IMG 5440 groot
Kun je in het kort beschrijven wat je rol als medewerkster verzuim en vitaliteit inhoudt bij Keus Schoonmaak?

Mijn rol als medewerkster verzuim en vitaliteit is heel ruim. Zie het zo dat ik de schakel ben tussen de medewerkers, Arbo dienst, instanties en leidinggevende. Ik zorg voor rechte lijnen als het aankomt op het volgen van de wet van de poortwachter, kijk naar elke medewerker als uniek eigen persoon, blijf kijken naar wat er wel kan.

Hoe ziet een typische werkdag voor jou eruit? Zijn er specifieke routines of taken die je dagelijks uitvoert?

Gelukkig is een werkdag van mij nooit hetzelfde. Natuurlijk zijn er wel wat rode lijnen die op een dag doorlopen. Als ik binnenkom, start ik mijn computer op en pak alles wat ik nodig heb uit de kast. Maar dan starten we eerst gezamenlijk de dag met een kopje koffie in de huiskamer met collega’s. Als we gezellig de dag hebben gestart, ga ik naar mijn kantoor om te beginnen met het checken van mijn mailbox. Hier verwerk ik o.a. afspraken en terugkoppelingen vanuit de bedrijfsarts, beantwoord ik e-mails die zijn binnengekomen van medewerkers, collega’s en externe bureaus. Gedurende de dag heb ik afspraken staan met medewerkers en / of collega’s over het lopende verzuim. Behandel ik lopende stukken voor alles wat te maken heeft met de Wet van de Poortwachter. Plan ik aankomende afspraken in met medewerkers. Heb ik contact met rayonleiding over hun rayon en welke zieke medewerkers er zijn en welke urgente acties er lopen. Er wordt overleg gehouden met de manager P&O en management. Loop ik de ziekenlijst door welke acties eruit gevoerd moeten worden. Soms loopt of belt er een collega bij mij binnen met een urgente vraag die over een zieke medewerkster gaat, waarin er een snelle actie vereist is en gekeken moet worden hoe we dit op kunnen pakken, hier moet dan zeker even voor geïmproviseerd worden en komen andere werkzaamheden even op de achtergrond. Ook plan ik huisbezoeken in waarin ik langs ga bij medewerkers die niet in Apeldoorn of Velp op kantoor kunnen komen.

 

IMG 5463
Wat zijn de grootste uitdagingen in jouw rol en hoe ga je hiermee om?

Uitdagingen houden je scherp vind ik. En uitdagingen heb ik ook zeker wel in een functie die samen hangt met veel regels van de Wet met tegenhang van gevoelens. Ik heb natuurlijk een functie waarin ik met mensen werk, die allen verschillend omgaan met hun kijk op verzuim en vitaliteit. Ik probeer altijd van verschillende kanten iets te bekijken, om dan een helder beeld te krijgen. Er neutraal in te gaan, en te blijven kijken naar het positieve en wat er wel kan. En soms zijn die mogelijkheden er niet, dat maakt het wel eens teleurstellend, dat zeker. Dan is het zaak om je hoofd koel te houden en van de zijlijn mee te blijven bewegen. Ik heb dan ook nog een hoop te leren, en dat vind ik het leuke aan een functie waarin je kan groeien. Waarin de uitdaging blijft, en je uitgedaagd blijft worden, zo houd je het leuk.

Wat betekent werkgeluk voor jou? Hoe draag jij bij aan het werkgeluk van je collega's binnen Keus Schoonmaak?

Het is belangrijk dat je goed in je vel zit en werk doet wat je leuk vind. Waar je gelukkig van wordt, zo houd je het ook vol op de momenten dat er werkzaamheden of momenten zijn die minder leuk zijn. Laten we gewoon simpel weg aardig en respectvol naar elkaar zijn, dan wordt ieders werkgeluk ook verruimd. Ik hoop dat ik daar een bijdrage bij mag geven. Mijn eigen werkgeluk is belangrijk om mijn werk goed uit te kunnen voeren. In mijn functie is ook zeker een kant wat de mindere kanten van het leven laat zien. Ik hoop dat ik dan mijn bijdrage kan geven door er te zijn, en naar oplossingen te kijken als die er zijn.
Wees lief voor jezelf en voor elkaar, en lach! Schater lach. Gelukkig kan dit ook binnen Keus met collega’s.

 

4D3C03DC 1732 4432 A778 C610E5C3F5CE groot
Kun je iets vertellen over je eerste dagen bij Keus? Wat waren je eerste indrukken en hoe voelde je je opgenomen in het team?

Wauw, wat een warm en fijn welkom. De collega’s zijn allemaal heel warm, behulpzaam en vriendelijk. De eerste weken stonden in het teken van kennismaken en wat doet iedereen binnen Keus. Dit was heel fijn om direct een goed beeld te krijgen. Ik voelde mij al gauw op mijn plek. En nu? Het lijkt wel of ik er al heel lang werk, en dat is toch een top gevoel.

Waarom is vitaliteit zo belangrijk binnen de schoonmaakbranche en hoe draag jij bij aan het bevorderen hiervan binnen Keus?

Vitaliteit hangt met een groot deel vast aan verzuim. Als je vitaal bent op lichamelijk vlak maar ook op psychisch vlak, heb je al een hoop gewonnen. En dat hoeft niet te zeggen dat je dan alles uitsluit en nooit in het verzuim terecht komt, maar voorkomen is beter als genezen met veel klachten. In de schoonmaakbranche weten we dat het lichamelijk een zwaar beroep is. De mensen die in het verzuim zijn gekomen, probeer ik bewust te maken. Wat het betekent als je goed voor jezelf zorgt, en wat je hiervoor kan doen. Hoe komt het dat je in het verzuim zit en wat kunnen we voor jou hierin betekenen. Ik probeer te kijken samen met collega’s hoe we de medewerkers veilig en gezond kunnen laten re-integreren. Ik hoop dat ik in de toekomst mij meer kan gaan richten op de vitaliteit binnen Keus, zodat het verzuim uiteindelijk ook lager wordt en we gelukkige collega’s hebben.

Hoe zie je de toekomst van verzuim en vitaliteit binnen Keus en wat zijn je ambities of doelen in deze richting?

Ik hoop dat we samen binnen Keus een mooie vitale toekomst kunnen bouwen en kunnen groeien hierin. Nieuwe en mooie stappen kunnen maken.
Ik hoop dat als ik door de grootste inhaalslag ben op verzuim gebied, ik mij meer kan gaan richten op de vitaliteit binnen de organisatie.
Hoe mooi zou het zijn als Keus straks bij 1 van de vitaalste bedrijven hoort? En dat moeten we natuurlijk wel samen doen. Hierin wil ik graag een mooie bijdrage aan gaan geven.